Valborg inträffar den 30:e april varje år och namnet Valborg kommer av den heliga Walpurgis (Valborg) som dog år 779 och blev helgonförklarad den 1:e maj 870. Valborgsmässa hålls natten den 30:e april som en fest för att hälsa våren välkommen.
Många tror att Valborgsmässoelden kommer från den tid då det var allmänt känt att häxor flög på sina kvastar och golvmoppar till välkända offerplatser.
Elden på valborgsafton tillsammans med blåshorn, rop och fyrverkerier skulle skrämma bort häxorna under valborg.
Dock så har vårelden funnits längre än häxtron i Sverige.
Under vikingatiden ansågs denna tid på året vara gränslandet mellan ljus och mörker, mellan levande och döda, mellan värme och kyla samt mellan mättnad och svält.
Eldarna symboliserade dels ljus men även att man bränner det gamla för att ge plats för nytt både i bildlig och bokstavlig mening.
Valborg har blivit en av de stora festdagarna, framförallt i studentstäder, där folk gå man ur huse, för att sjunga, fira och fest in våren.
Ett stående inslag på valborg är studentsånger.
Eftersom 1:e maj är en ledig dag behöver inte man heller tänka på dagen efter.
Några av de större mer välordnade firandena av valborg finns i:
Valborg firas på lite olika sätt runt om i landet men ett stående inslag är att tidigare studenter tar på sig sina studenthattar och sjunger.
Det är också vanligt med finare middagar där studenter klär upp sig i frack och balklänning men enklare tillställningar med kostym och en lite mer utmanande festklänning förekommer mer frekvent.
Valborg firas inte bara i Sverige utan i delar av nordöstra Europa så som Estland, Finland, Lettland, Tyskland, Tjeckien & Slovenien.
I alla dessa länder firas valborg på liknande sätt med eldar.
Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om framkallning men också en del kul och lustiga saker om att framkalla kort, bilder och canvas.